Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

donderdag 15 mei 2014

De afgelopen maanden hebben we niet stilgezeten!!

Een bijzonder voorjaar hebben we gehad. Het is tijdens de winter periode en in het voorjaar relatief warm geweest. Er zijn zelfs warmte records gebroken.

We hebben de afgelopen paar maandjes met z'n allen veel gezelligheid gecombineerd met het verzetten van veel werk. Vanaf januari zijn we thuis al aan het voorzaaien.
 En we oogsten nu de eerste groentes.
Voorbeelden van groentes die we nu in de kas hebben staan: diverse soorten pompoenen, tomaten, courgettes, wortelen, snijbiet, spinazie, komkommers, sperziebonen, pronkbonen, radijs, sla, krootjes, diverse kruidensoorten, uien, bladbroccoli, etc.

Een greep uit de werkzaamheden dat we allemaal hebben gedaan:
- Er is een sproeisysteem boven alle bakken gemaakt. Door de slangen van de watertanks aan te sluiten op deze waterpijpen, worden de bakken besproeid. Dit scheelt enorm veel tijd! Onze dank aan onze techneuten in de kas!
- De ingang naar de kas heeft een net stenen pad gekregen.
- Het keukenblok was half ingestort en hier is nieuw leven in geblazen.
- We zijn gestart met een try out in de volle grond: dit betekende veel spitten, maar het resultaat mag er zijn.
- Herstelwerkzaamheden na de laffe inbraak
- Er zijn meer ibc tanks bijgekomen. Deze zijn gebruiksklaar gemaakt en draaien inmiddels volledig mee in het proces! Zeker na de regenval van de afgelopen dagen!
- We hebben een imker in de kas! De bijenkast staat op een goede plek, waar de bijen in en uit de kas kunnen vliegen. Ook zitten we de bijen niet in de weg en zij ons totaal niet. De bijen hebben het goed naar hun zin en de eerste honing is inmiddels geslingerd!
- De zithoek is verplaatst naar een plek met enorm mooi uitzicht over de landerijen. Hier zijn buizen voor doorgeslepen, grondzijl voor aangelegd, etc. Het resultaat mag er zijn!
- Voor de (klein)kinderen is er een speelplek met een heus klimhuis met glijbaan aangelegd. Deze is afgezet, zodat zij heel veilig kunnen spelen. Ook is de zandbak ernaartoe verplaatst. Er is zelfs gedacht aan een stuk folie boven de speelplek, zodat de kinderen in de schaduw kunnen spelen.
- Stekjes uitzetten, onkruid trekken, etc.
- Water geven, water geven en nog meer water geven!
- En het belangrijkste: veel gezelligheid en lol met z'n allen!!!

De foto's zijn een impressie van de afgelopen tijd.