Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

vrijdag 19 december 2014


Grow your own, Sla! 
 

Sla (ijsbergsla, kropsla, pluksla, bataviasla, bindsla, stengelsla, krulsla en eikenbladsla) 
Sla (Lactuca) is een geslacht van bladgroenten en worden als eenjarige plant gekweekt. Lactuca verwijst naar de melkachtige afscheiding bij het afsnijden van de slaplant. Sla is overigens een afkorting van salade. 

Sla heb je in alle soorten en maten. En in een koude kas is het mogelijk om bijna het hele jaar door sla te kweken. Al hebben de verschillende soorten allemaal hun favoriete seizoen. Zo kan de kropsla het hele jaar door gekweekt worden, echter is het kweken in het voorjaar het gemakkelijkst. Hiervoor kies je een soort die geschikt is voor de vroege teelt, maar er zijn ook rassen voor de zomerteelt, deze schieten niet snel door. Daarnaast heb je ook rassen die geschikt zijn voor de herfst en winterteelt. Eikenbladsla is dan weer geschikt om in de herfst te kweken en krulsla is weer geschikt voor de voorjaarsteelt. Er zijn dus slasoorten voor elk seizoen, en lees dus goed de aanwijzingen op de zakjes zaad.

Sla heeft een vruchtbare grond nodig en een bodem met een goed vochthoudend vermogen, omdat een korte periode van watergebrek al snel kan leiden tot doorschieten. De plantafstand is ongeveer 25 x 30 cm. Voor ijsbergsla moeten we wat ruimer plantverband aanhouden van 35 x 35 cm. Geef sla goed water, want sla moet goed kunnen groeien om smakelijk blad te kunnen leveren. Vermijd omstandigheden die schieten (bloeien) bevorderen (te dicht op elkaar planten, te droog, te arme grond). Slechts enkele oudere soorten gaan schieten door het daglengte effect. De meeste soorten gaan bloeien als ze overrijp zijn dus meteen na de kropvorming. Zaai verschillende keren per jaar kleine hoeveelheden om altijd over verse sla te kunnen beschikken. Zaai sla dun en voorkom onnodig verlies van je zaaigoed.

Sla kan gegeten worden in een heerlijke salade, maar kan ook prima in een stamppot verwerkt worden.

Hieronder een recept voor een Griekse salade van de website www.sla.nl :

1 krop botersla
2 grote vleestomaten
250 gram kerstomaatjes
1 groene paprika
1 komkommer
150 gram zwarte olijven zonder pit
1 eetlepel gehakte dille
1 eetlepel gehakte munt plus paar blaadjes
olijfolie
wijnazijn
peper en zout
gedroogde oregano
300 gram feta

Was en droog de hele slabladeren goed. Bekleed een grote platte schaal met hele slabladeren. Snijd de vleestomaten in mooie ronde plakken en leg ze op de slabladeren. Bestrooi ze met peper en zout.

Snijd de kerstomaatjes door midden en doe ze in een kom. Voeg in dikke plakken gesneden komkommer toe. voeg ook in ringen gesneden paprika toe ontdaan van de zaadlijsten en de olijven. Snipper de dille en munt en meng ze samen met olijfolie in de kom. Roer alles en breng op smaak met peper en zout en een beetje wijnazijn. Leg dit mengsel op de schaal met slabladeren en de tomatenplakken. Snijd de feta in plakken van ongeveer een centimeter dik en leg ze op de salade. Bestrooi met gedroogde oregano en leg er voor de sier nog wat muntblaadjes op. Giet er nog een keer royaal olijfolie over. Serveer met een lekker stuk plat brood.
Tip:
Niet alle ingrediƫnten in huis? Grieken maken dit ook gewoon met alleen tomaat, olijven en feta en de kruiden die voorhanden zijn.

Hieronder nog een mooi gedicht van Rutger Kopland uit Alles op de fiets (1970)
 
Jonge sla

Alles kan ik verdragen,
het verdorren van bonen,
stervende bloemen, het hoekje
aardappelen, kan ik met droge ogen
zien rooien, daar ben ik
werkelijk hard in.

Maar jonge sla in september,
net geplant, slap nog,
in vochtige bedjes, nee.

Bezoek Sinterklaas en Zwarte Piet aan de NoBudgetKas

Woensdag 3 december jl. vierden we bij de NoBudgetKas de verjaardag van Sinterklaas. We vierden dit met een twaalftal kinderen inclusief ouder(s) en grootouder(s). De NoBudgetKas was weer gezellig versierd in Sinterklaas-sferen. Tegen 14.00 uur arriveerden de kinderen. De een was zenuwachtig, de ander gespannen……want wat zal deze middag brengen. Eerst arriveerden de Pieten, maar die waren in hun haast Sinterklaas kwijtgeraakt en gingen er daarom snel weer vandoor om op zoek te gaan naar Sinterklaas. Al snel keerden ze terug, helaas zonder Sinterklaas. De kinderen moesten immers ook vermaakt worden. Er was een Pietendisco en er kon met behulp van de Pieten een schoorsteen gebouwd worden van mooi ingepakte cadeaus. Wie kon de hoogste stapelen zonder dat deze omviel?!? Tegen 14.30 uur was het dan zover… Sinterklaas was gearriveerd. Luidruchtig en vol spanning werd Sinterklaas toegezongen. Sinterklaas sprak alle kinderen liefdevol toe. En sommige kinderen hadden tekeningen voor Sinterklaas gemaakt of zongen een liedje voor Sinterklaas. Andere kinderen mochten bij Sinterklaas op schoot zitten. Ook had Sinterklaas weer vele cadeaus, heerlijk snoepgoed en appeltjes van oranje (mandarijntjes) meegenomen uit Spanje zodat iedereen na een zeer geslaagd feest tegen 15:30 uur met een voldaan gevoel naar huis terugkeerde. Het was weer een gezellige middag en bij deze willen we de feestcommissie hartelijk bedanken.

Hieronder een kleine sfeerimpressie.